• Bitcoin Diamond (BCH) is de harde vork van Bitcoin, gemaakt voor snellere en goedkopere transacties.
  • Met een marktkapitalisatie van $114 miljoen behoort het nog steeds tot de Top 100 van digitale valuta’s.
  • Bitcoin Diamond heeft een hoog aanbod, een lage prijs en een lage liquiditeit.

Het spreekt voor zich dat diamanten, net als goud, de safe-haven activa zijn. Maar laten we vanuit een crypto-perspectief eens kijken wat beter is: een digitale diamant of een digitaal goud?

De digitale diamant is Bitcoin Diamond (BCD), om precies te zijn. De munt die enkele jaren geleden van Bitcoin werd gevorkt, draagt echter de ambitieuze naam #89 van de marktkapitalisatie. Desondanks helpt het om enkele fundamentele tekorten van Bitcoin op te lossen en interesseert het nog steeds de gebruikers van cryptocurrency.

Ondanks het feit blijft de belangrijkste vraag voor de cryptogemeenschap dezelfde: is het een goede investering?

Wat is Bitcoin Diamond (BCD)?

In het algemeen is Bitcoin Diamond (BCD) een digitale valuta die snellere transacties en lagere transactiekosten ondersteunt. Bitcoin Diamond werd in 2017 opgericht en is de vork van Bitcoin.

Dit betekent dat de BCD zich heeft gevormd als een cruciale protocol-upgrade van Bitcoin toen de Bitcoin Diamond-ontwikkelaars de broncode van de Bitcoin aanpasten om aan hun eisen te voldoen: snellere transacties, lagere transactiekosten en de toegangsdrempel.

De vork is eind november 2017 op blok 495.866 gezet. Het jaar is beroemd om de cryptocurrency hype en de meteorische Bitcoin-prijsrally, die eindigde met het record van $19.783 medio december 2017.

De tijd zat toen vol met opkomende harde Bitcoin-vorken. De meerderheid daarvan waren gewoon oplichtersvorken, gemaakt om de naam van Bitcoin uit te buiten en te profiteren van de hype. Terwijl veel van hen snel verdwenen, overleefden sommige BTC-harde vorken van die tijd tot op de dag van vandaag. Bitcoin Diamond is er samen met Bitcoin Cash één van.

Het verschil met Bitcoin

Het idee dat aan de basis lag van de lancering van Bitcoin Diamond lag in het protocol van Bitcoin. Toen het aantal Bitcoin-gebruikers in 2017 monumentaal toenam, raakte het netwerk extreem verstopt. Elk Bitcoin-blok, dat elke 10 minuten werd gedolven, had een beperkte omvang en bevatte toen slechts 1MB aan transacties.

De vraag overschreed echter ruimschoots deze limieten, waardoor BTC-mijnwerkers transacties met veel hogere kosten konden bevestigen. De prijs van de BTC-transacties steeg en maakte het netwerk te duur voor kleinschalige betalingen. Bovendien werden ze ongemakkelijk traag.

Bitcoin Diamond kwam ondertussen met de geüpgrade technologie en tot 8 keer hogere Corona Millionaire, wat snellere en dus goedkopere transacties mogelijk maakte. De hard fork nam zelfs het Lightning Network over als een tweede laag betaalprotocol, dat geen transacties registreert en dus het proces versnelt. Kleinere transacties werden betaalbaarder en beschikbaar.

Bovendien werd BCD veel gemakkelijker te ontginnen voor een groter publiek. De hard fork gebruikte een X13-mijnbouwalgoritme dat crypto-mijnbouw met grafische processoren (GPU) ondersteunde. Het protocol sloot ASIC uit, dure en krachtige mijnbouwhardware, voornamelijk gebruikt in combinatie met Bitcoin’s mijnbouwalgoritme SHA-256.

Voor de implementatie van een ander doel – het verlagen van de toegangsdrempel voor de nieuwe gebruikers – boden de Bitcoin Diamond-ontwikkelaars een ongewoon hoge 1:10 muntdistributiegraad voor de protocolgebruikers. Dit betekent dat Bitcoin-eigenaren die BTC bezaten ten tijde van de splitsing van het netwerk 10 keer meer gratis Bitcoin Diamonds (BTC) kregen, gelijk aan 1 Bitcoin.

Het totale aanbod van nieuw gelanceerde BCD was dus tien keer zo groot als dat van BTC. Het totale aanbod van Bitcoin Diamond bereikte 210 miljoen BCD-munten. Met in het achterhoofd, dat het lage aanbod de groei van de activaprijs mogelijk maakt, bracht het hoge totale aanbod de prijs van het activum juist omlaag, waardoor het betaalbaarder werd dan Bitcoin.

De prijsgeschiedenis van BCD

Direct na de harde vork bereikte Bitcoin Diamond volgens CoinMarketCap een piek van $99,37, wat de hoogste prijs aller tijden was. De prijs verloor echter meer dan tweederde van zijn waarde in de komende weken en daalde tot $30,35 op 10 december.

Na de legendarische crypto-stierenloop van eind 2017, probeerde de prijs van het activum in dezelfde week eind december weer twee keer omhoog te schieten. Het testte het merk van $70, echter, ontbrak het aan steun en bleef zijn waarde verliezen tot februari, toen het de dieptepunten van $8,42 bereikte.

Om precies te zijn gebeurde dit alles tijdens de eerste dagen van de crypto-winter, die begon aan het begin van 2018 en tegelijkertijd honderden digitale munten beïnvloedde, waardoor de massale ineenstorting en de explosie van een crypto-bel werd veroorzaakt.

Ondanks de dalende markten probeerde Bitcoin Diamond zijn waarde terug te winnen en stak twee keer de 40 dollar in februari 2018 over. Een maand voor de geplande lancering van het Lightning Network en de BCD-muur was echter niet houdbaar. BCD daalde drastisch tijdens de laatste dagen van februari en kostte op 1 maart $6,44.

De aanwinst heeft nooit meer de vorige hoogtepunten bereikt. Binnen een jaar na de lancering is Bitcoin Diamond bijna volledig in waarde gedaald en was het eind november 2018 $1,5 waard.

Het volgende jaar bracht een verdere prijsdaling met zich mee. De zeer volatiele BCD zwaaide naar de recorddiepte van $0,26 op 13 maart, de dag waarop alle wereldwijde markten instortten als gevolg van de COVID-19 pandemie.

De prijs van Bitcoin Diamond steeg sindsdien met 134% en bedroeg op het moment van schrijven $0,61. Met de huidige marktkapitalisatie van meer dan $114 miljoen behoort BCD nog steeds tot de Top 100 van digitale valuta.

Is BCD een goede investering?

Bitcoin Diamond wil een betere Bitcoin zijn, maar het is niet de enige harde vork die „betere“ functies biedt. Een concurrerende Bitcoin Cash (BCH) maakt ook snellere en goedkopere transacties mogelijk. Bovendien heeft het 83 posities hoger dan Bitcoin Diamond door marktkapitalisatie en had het bijna 10 keer meer handelsvolume dan BCD.

BCD presenteert zich als een goedkoper en sneller alternatief voor wereldwijde aankopen in vergelijking met fiatvaluta’s en creditcards. Volgens de Twitter berichten van het netwerk zijn de BCD-ontwikkelaars voortdurend op zoek naar meer bedrijven om Bitcoin Diamond te ondersteunen en hopen ze zelfs dat het op de lange termijn wereldwijd wordt overgenomen. Ondertussen is de realiteit dat slechts enkele digitale activabeurs directe BCD-naar-fiat-handel ondersteunen.

Het netwerk is in augustus echter voor de derde keer gehalveerd, wat betekent dat de blokbeloning voor de Bitcoin Diamond-mijnwerkers gehalveerd is van 125 naar 62,5 BCD. Historisch gezien is het verminderde aantal nieuw geslagen munten van invloed op de prijs van het activum en leidt het tot de groei van de waarde.

Ondanks de halvering ontbreekt het Bitcoin Diamond echter aan meer fundamentals om de toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Het netwerk heeft geen belangrijke updates aangekondigd in de komende roadmap, bovendien lijkt het niet te worden geüpgraded sinds 2019.

Met alle details in het achterhoofd lijkt de cryptocurrency diamant niet te passen in de definitie van een natuurlijke diamant. Bitcoin Diamond is niet schaars, het is goedkoop en heeft een lage liquiditeit – ver buiten de criteria van een perfecte investering.

Kategorien: Bitcoin